بیماری های شبکیه چشم
بیماری های شبکیه : شبکیه ، یک لایه بافت نازک می باشد که حاوی میلیون ها سلول حساس به نور ( سلول های مخروطی و سلول های میله ای ) است که در پشت چشم قرار دارند. عملکرد اولیه شبکیه ؛ دریافت ، سازماندهی و ارسال اطلاعات بینایی به مغز از طریق عصب چشم می باشد. این فرآیند کلی باعث می شود که شما قادر به دیدن باشید. ( جراح و متخصص چشم تهران )
بیماری شبکیه چیست ؟
بیماری های شبکیه ، باعث آسیب دیدن هر قسمتی از شبکیه شده و در صورت عدم درمان ، می توانند به کاهش دید شدید و حتی کوری منجر شوند.
توجه داشته باشید که با شناسایی به موقع ، می توان برخی بيماري های شبکيه را درمان کرد.
لازم به ذکر است که برخی از بيماري های شبکيه ؛ برای حفظ یا حتی بازیابی بینایی ، قابل کنترل یا کند شدن می باشند.
علائم بیماری های شبکیه
بسیاری از بیماری های شبکیه ، با علائم مشابهی از قبیل موارد زیر نمایان می شوند :
- دیدن پرتوهای شناور یا درخشان نور
- دید تار یا مختل شده
- نقطه های کور در دید مرکزی
- کاهش میدان دید
چه افرادی در معرض خطر گسترش ییماری های شبکیه قرار دارند ؟
به طور کلی برخی فاکتورهای خاص ، خطر گسترش بیماری شبکیه را در شما افزایش می دهند. این فاکتورها عبارتند از :
- سن
- چاقی
- دیابت
- استعمال سیگار
- آسیب چشمی
- سابقه خانوادگی
رایج ترین بیماری های شبکیه چیست ؟
بيماري های شبکيه ، می توانند به شکل های مختلفی نمایان شوند. به رایج ترین بیماری های شبکیه در زیر اشاره شده است :
پارگی شبکیه
پارگی شبکیه ، زمانی اتفاق می افتد که ژل شیشه ای که زجاجیه چشم را پر می کند ، شروع به کاهش نموده و باعث کشیده شدن شبکیه شود ؛ این امر در نهایت ، باعث پاره شدن شبکیه می شود.
در این جا باید اشاره داشت که با بالا رفتن سن ، زجاجیه از شبکیه جدا می شود و انفصال زجاجیه خلفی ( PVD ) را به وجود می آورد. ( انفصال زجاجیه خلفی ، بیش از 60 درصد افراد بالای 70 سال را تحت تاثیر قرار می دهد. )
در بیشتر موارد ، انفصال زجاجیه خلفی ؛ عوارضی به همراه ندارد. با این وجود ، برخی افراد دارای زجاجیه چسبناک مادرزادی هستند که باعث جدا شدن غیرعادی آن از شبکیه شده و منجر به پارگی شبکیه می شود.
شایان ذکر است که در موارد نادر ، پارگی شبکیه در نتیجه آسیب چشمی یا ضربه دیدن شبکیه اتفاق می افتد.
به طور کلی پارگی شبکیه ، می تواند باعث تغییرات ناگهانی بینایی مثل نقاط سیاه یا نورهای شناور و درخشان شود. ضمنا ناگفته نماند که پارگی های شبکیه ، می تواند خطر انفصال شبکیه و از دست رفتن شدید بینایی را افزایش دهد.
پارگی های شبکیه ، معمولا با جراحی ، لیزر یا درمان های فریز کردن که کرایوتراپی نامیده می شوند ، قابل درمان می باشند.
انفصال شبکیه
انفصال شبکیه عمدتا زمانی رخ می دهد که مایع از پارگی شبکیه ، شروع به حرکت کرده و باعث شود که شبکیه از بافت های دیگر در پشت چشم ، فاصله بگیرد و از منبع تغذیه خونی خود جدا شده و توانایی برای عملکرد صحیح را از دست بدهد.
انفصال های شبکیه ، سالانه هر 5 نفر از هر 100000 نفر را تحت تاثیر قرار می دهند. البته این نوع از بیماری شبکیه در جمعیت های مسن و میانسال ؛ تقریبا 20 نفر از هر 100000 نفر را تحت تاثیر قرار می دهد.
علائم انفصال شبکیه ، به دامنه انفصال بستگی داشته و می تواند در دامنه ای از عدم وجود هرگونه علائم تا دیدن نورهای شناور ، نورهای درخشان و سایه ای که دید پیرامونی و گاهی دید مرکزی را مسدود می کند ، متغیر باشد.